divendres, 3 de febrer del 2012

Evidències científiques sobre l'alimentació dels nadons a Europa


Reprenc els articles del meu bloc el dia que la meva filla petita fa sis mesos.

Enmig de la complexitat de portar una criatura al món, aquesta vegada, la segona que hi passo, he tingut seriosos dubtes sobre molts dels consells i recomanacions mèdics. La última controvèrsia ha sigut la introducció d’aliments a partir dels quatre mesos i la importància de la lactància materna exclusiva fins als sis mesos.

En els cercles més pro lactància materna està establert, em sembla que per una recomanació de la OMS, que la lactància materna exclusiva s’ha de mantenir fins als sis mesos com a mínim. Per altra banda la tradició dels nostres països és, des de fa molts anys, la introducció paulatina d’alimentació complementària a partir del quart mes. A qui cal fer cas? Qui té més raó? Hi ha evidències cienífiques que avalin aquestes pràctiques?

Si alguna cosa he après tots aquests anys fent recerca és que cal buscar la font d’informació i extreure’n conclusions. Per aquest motiu he fet un treball bibliogràfic sobre la introducció de l’alimentació en els infants a la Unió Europea i he conclòs alguns punts importants que presento a continuació a partir d’un parell d’articles de divulgació molt interessants:

1- Mary Fewtrell, David C Wilson, Ian Booth, Leonard Parsons, Alan Lucas. Six months of exclusive breast feeding: how good is the evidence?
BMJ 2011;342:c5955

2- European Food Safety Authority (EFSA), EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific opinion on the appropriate age for introduction of complementary feeding of infants. EFSA Journal 2009;7:1423.


Us en faig un resum:

1. Des d’una perspectiva biològica el moment en que cal introduir nous aliments a la dieta no es pot fixar, sinó que varia segons la mida del nadó, l'activitat, la taxa de creixement, i el sexe, i la qualitat i el volum de la producció de llet materna.

2. El senyal de gana d’un nadó pot ser un mecanisme evolucionat que senyalitzi el moment del deslletament de la parella mare-nadó. En aquest punt estaria d’acord amb la tesi que el moment de la introducció de l’alimentació complementària és quan el nadó té curiositat i demana altres aliments.

3. Algunes dades que suggereixen que la introducció d'aliments sòlids abans dels tres o quatre mesos està associat amb augment de l’obesitat i les malalties respiratòries al llarg de la infantesa, amb un increment en el risc d’al·lèrgia i amb taxes de celiaquia més altes. Aquest és el principi pel qual es tendeix a allargar en el temps la introducció d’AC.

4. La lactància materna exclusiva és molt important en països en desenvolupament on és la forma més segura d’alimentar un nadó.

5. LA EFSA assegura que la introducció d'aliments complementaris en la dieta dels nounats a terme sans a la UE entre l'edat de 4 i 6 mesos és segur i no representa un risc d'efectes adversos per a la salut (tant  a curt termini, com les infeccions i augment de pes i retard excessiu, com els possibles efectes a llarg termini com les al·lèrgies i l'obesitat).

6. Les dades actualment disponibles sobre el risc de la malaltia celíaca i T1DM dónen suport al moment de la introducció dels aliments que contenen gluten com a molt tard als 6 mesos d'edat i preferentment al mateix temps que la lactància materna.

7. En general la lactància materna exclusiva proporciona una nutrició adequada fins als 6 mesos d'edat, tot i que en alguns casos són necessaris aliments complementaris abans dels 6 mesos (però mai abans dels 4 mesos) per tenir un creixement i desenvolupament òptim.


Espero que sigui d’utilitat per algú! Salut i més salut!


Joana

Edito perquè he trobat document molt interessants sobre el tema:

-Article interessant sobre les al·lèrgies per Ramon Tormo
http://www.lavanguardia.com/salud/20111216/54240116352/alergias-alimentarias-leche-vaca-soja-avena.html

- Article sobre les evidències científiques en la importància de l'edat d'introducció del gluten en castellà i molt ben explicat a la web de l'Asociación de Celiacos de Madrid
http://www.celiacosmadrid.org/NUEVAS_PAUTAS.pdf

- Revisió científica sobre els estudis epidemiològics de la introducció del gluten i la celiaquia
Silano M, Agostoni C, Guandalini S. Effect of the timing of gluten introduction on the development of celiac disease. World J Gastroenterol. 2010 April 28; 16(16): 1939–1942. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860070/

- Ramon Tormo i Emili Marquès. Edat d'introducció del Gluten. (2009) Pediatria Catalana, 69. http://www.scpediatria.cat/pediatrcatalana/docs/2009/pc1/cartadirector-4_ped_cat_1_09.pdf


8 comentaris:

Vinyet Duran ha dit...

Felicitats per reemprendre el teu blog!!! molt bo l'article, espero que segueixis informant-nos sobre temes d'interés "materno-filial"! petons!

Joana Fort ha dit...

Gràcies Vinyet! Intentaré publicar tot allò que estudio per interès propi i així potser pot servir a algú més!

Barbara ha dit...

Gràcies x la investigació Joana! Tinc ganes de llegir més coses del teu bloc, ara vaig a visitar altres entrades... Si en alguna cosa he ajudat a que reprenguessis l'Hort, me n'alegro!!

Joana Fort ha dit...

Article interessant sobre les al·lèrgies per Ramon Tormo
http://www.lavanguardia.com/salud/20111216/54240116352/alergias-alimentarias-leche-vaca-soja-avena.html

Revisió científica sobre els estudis epidemiològics de la introducció del gluten i la celiaquia
Silano M, Agostoni C, Guandalini S. Effect of the timing of gluten introduction on the development of celiac disease. World J Gastroenterol. 2010 April 28; 16(16): 1939–1942. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860070/

Joana Fort ha dit...

article sobre les evidències científiques en la importància de l'edat d'introducció del gluten en castellà i molt ben explicat a la web de l'Asociación de Celiacos de Madrid
http://www.celiacosmadrid.org/NUEVAS_PAUTAS.pdf

Cuinetes ha dit...

Hola Joana!

Vinc del bloc Cuinetes on m'has deixat un comentari a l'entrada en la que parlo sobre l'alimentació dels més petits: http://cuinetes.bloks.cat/2012/02/08/lalimentacio-dels-mes-petits/

Trobo molt interessant el teu article. Està clar que a mesura que passa el temps les investigacions avancen i les pautes alimentàries dels nadons van ajustant-se per perfeccionar-se.

Tinc tres fills de 13, 9 anys i el petit de 8 mesos, i en aquests 13 anys que han passat des que sóc mare les pautes han variat notablement (i no només pel que fa a l'alimentació sinó també pel que fa a la cura del nadó, com pautes a l'hora de dormir, hàbits, horaris...). Entenc que els canvis constants són per millorar, tot i que finalment crec que la intuïció de la mare és la millor eina.

Les pautes que has trobat al meu bloc són les recomanades actualment per Servei Català de la Salut i les que hem seguit amb el meu fill petit. Al marge de l'introducció de l'Alimentació Complementària, la base de l'alimentació és l'alletament matern encara, i fins que ell mateix deixi de mostrar interès continuarà sent així. Però sí que crec necessària la introducció paulatina dels aliments, a part de que és un gaudi veure'l tastar, degusta i gaudir dels nous aliments! ;) Ell mateix des dels 4 mesos que mostrava interès pels nous aliments.

Ma n'alegro d'haver conegut el teu bloc! Així podrem posar en comú els "descobriments" que fem sobre l'alimentació dels petits i com contribuir a que creixin sans i forts!

Una abraçada! ;)

Joana Fort ha dit...

Mònica encantada d'haver trobat el teu bloc també!

És molt fort que el Servei Català de la Salut no hagi canviat la seva recomanació quan ho han fet tots els òrgans i entitats que l'envolten i la ciència ho ha demostrat!

Conclusió, començar amb el gluten entre els 4-6 mesos i poc a poc, amb una mesura de cereals amb gluten en la papilla de cereals o deixant menjar petites quantitats de pa, etc... I sobtretot mentre s'està lactant i com a mínim 2 mesos abans de deixar de fer-ho!

Salut

Anònim ha dit...

Bones Joana, soc una lleidatana d'arrel que ha estat mare fa uns cinc mesos. La Martina és una nena preciosa i eixerida i molt golafra...durant aquests mesos hem mantingut alletament matern exclusiu pero des de fa uns 8 dies que té més ganona i he optat per iniciar les farinetes de cereals sense gluten.

El teu blog és molt interessant,..i ha estat de molta ajuda.
Laura, Txema i Martina