dijous, 7 de gener del 2010

La indigestió dels reis que,per cert, es diuen Melcior, Gaspar i Baltasar

No, no parlo de l'afecció intestinal que alguns tenim l'últim àpat copiós de les festes, parlo de la indigerible cavalgata de reis que fa 2 anys que vivim en aquest poble.
Les cavalgates sempre han estat un espectacle cutre, que perden tot l'encant quan un és gran i ja no es creu que aquella corrua de gent ve de viatge des de l'orient, estan molt cansats i mengen una mica de galetes i turró i beuen (com beuen!) una mica de vi dolç o cava a les cases dels infants que s'han portat bé durnt l'any.
La veritat és que hi ha poques coses que no pugui criticar. És com la meva anticavalgata, o sigui, l'arribo va ser lamentable, tot, la música, aquella noia cantant en castellà, que ningú sabia què hi feia, aquells animals amb el cap gros, que als nens els agraden molt però no entenen que hi fan el dia de reis ballant sobre un entarimat, els reis sobre dels dromedaris sense pràcticament llum (no s'havia previst que els canons havien d'enfocar als reis a més dels personatges estranys de l'escenari?) gesticulant mentre uns altres llegien un text llarg i farragós (als que els va tocar la feina de llegir també els podrien haver triat per la seva bona lectura, la seva bona dicció, per saber dir el nom dels reis en català...) i finalment, com si d'un espectacle dalinià es tractés (dalinià per lo de la inspiració amb un somni, no per l'estètica, que quedi clar), puja un elevador (quan va costar llogar-lo?) i després baixa (gran espectacle), s'obre la immensa cortina i surt una carrosseta amb la "campaneta" del conte del Peter Pan (personatge de ficció d'un conte escrit per un escocès el 1904, no pas de Walt Disney) com si fos la reina del carnaval i comença la rua, ai no, la cavalgata.
Bé, al davant de tot els típics timbals, tan necessaris, i enganxats darrera els tres personatges d'aquest conte que dèiem, com si es tractés d'un somni i barregéssim imatges d'una colla de carnaval rancia. Tot seguit darrera els tres reis Mags que no sé si dir-los ses Majestats, perquè no en feien pas la fila. 3 reis amb 3 dromedaris i amb 3 patges. Els vestits... bé, del menkes, però no dels millors. Jo penso que els reis han de tenir les mans competament lliures per poder saludar, agafar cartes, etc. i això d'anar dalt d'un dromedari no els ajuda gaire. S'agraia el canó de llum portàtil que anava darrera. Darrera els seguien una mena de rua composada per unes carrosses plenes a vessar de personatges disney (amb un caparrot considerable que no vull saber el que pesaven sota la pluja) i entremig uns patges la mar de ben vestits que no se sabia molt bé què hi pintaven entre aquells personatges del cap gros. Ah! oblidava que els del capgros llençaven pilotes als nens. Unes pilotes una mica rancies, com la de la foto, no us sembla?
Total, per mi, molts esforços per un resultat pèssim.
Mala idea, mala realització i a sobre plovent (això no és culpa de l'organització, però afecta a l'espectador). M'oblidava, música anglesa tota l'estona, com si no hi hagues cançons populars catalanes o castellanes ben boniques!

Si la regidoria de Festes té aquest criteri a l'hora d'organitzar les festes tradicionals m'agradarà veure els gegants voltats de capgrossos del Disney fent un arribo el dia del pregó de festa major a la platja sant Sebastià. I què us sembla el pregó en castellà? I un micròfon que anés dient sitxes! Imagineu-vos-ho. Per cert, el criteri per triar els personatges dels reis i els patges també té tela marinera, eh...

El que sap més greu és pels nens i pels Reis, que perden tot el protagonisme que tenen aquella nit, sense cap necessitat de focos ni molt menys campanetes. I els nens mereixen el mateix respecte que els grans i que les coses estiguin ben fetes i també necessiten un criteri estètic de les coses, que en aquesta cavalgata no es donava en absolut. Es mereixen textos ben escrits, vestuari i maquillatges de primera qualitat, il·luminació de primera qualitat,...

Malgrat aquesta decepció, molts contiuarem treballant tot l'any sense descans per les tradicions de Sitges i del País, tal i com pensem que s'han de conservar i dur a terme i fins i tot millorar.

Salut i Festa!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

És la darrera dels socialistes i comunistes que ens governen. Per ser ben laics, amaguen els reis (a les fosques i sobre els camells) i entronitzen Eurodisney. Quan penso en la gent que durant tants anys van fer, sense cobrar ni un duro i posant-hi de la seva butxaca, una magnífica cavalcada aquí a Sitges!!!

Pare Noel ha dit...

No estic d'acord amb la Joana, cadascu te una opinio i totes son respectables, pero Anonim, no menteixis, es desde fa molts pocs anys que la cavalcada llueix com ho ha de fer, potser aquest any no ha estat el millor pero no n'hi ha per tant. Aquest to amb el que parles m'es familiar, tu no faras carrosses????