dissabte, 18 d’agost del 2012

El finançament de la cultura popular en la crisi.



Aquest és el gran tema d’avui en dia. En un context de crisi s’acostumen a disminuir els pressupostos dels serveis i a la cultura li toca el rebre de ple. Això és degut a què en la nostra societat la cultura està considerada com un servei d’entreteniment. No a tot arreu és així, en altres països considerats exitosos aquest és un sector de gran valor afegit, on es considera com a un sector imprescindible per al funcionament global per ser transversal i amb gran possibilitat d’expansió.
La realitat al nostre país i al nostre poble és ben diferent. La crisi i el dèficit que estem obligats a eixugar ens ha obligat a fer ajustos de gran importància en tots els aspectes. I la cultura popular n’està sortint altament perjudicada.
En aquest punt és important diferenciar els termes popular i tradicional que, malgrat anar sovint de la mà no coincideixen sempre quan analitzem un fet culutral com la Festa Major. Per exemple, les festes dels barris són cultura popular però, la majoria, no tenen valor tradicional. I també cal diferenciar el què és patrimoni a protegir pel seu alt valor tradicional del que no ho és. Per fer aquestes classificacions caldria un estudi en profunditat de tots els elements de la Festa Major. En aquest estudi segurament hi haurien alguns aspectes que serien catalogats com baix valor patrimonial i en canvi la gent valoraria molt diferent, pel fet de ser molt populars.
De totes maneres no calen molts estudis per determinar que els elements del nostre seguici tenen un gran valor patrimonial. Estic segura que podrien ser, per separat o tots junts, declarats patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO si se’n cursés el projecte corresponent, de la mateixa manera que ho és La Patum o les Festes i la Moixeranga d’Algemesí. Es tracta de mostres de folklore viu i és curiós com l’adjectiu que els hi dóna vida els hi treu importància a l’hora de protegir-los. Com, sinó, s’entén la diferència que tenen en la cura d’algunes obres d’art de patrimoni municipal respecte el nostre seguici popular de Festa Major?
Quan parlem de Festa Major i Santa Tecla estem parlant de la Festa institucional de Sitges. Aquesta és la festa de l’Ajuntament en majúscules, la primera, la més important, heus aquí el nom que li pertoca, Festa Major. Així que aquí tenim el primer element de distinció respecte la resta de la llista de les festes populars, tradicionals, o simplement culturals que es celebren amb grans pressupostos a la nostra vila. Dins de la Festa Major caldria destriar allò que és més popular d’allò que és intocable pel seu valor folklòric o patrimonial. Quan ja tinguéssim aquesta partió podríem decidir posar els recursos municipals en primer lloc a conservar el patrimoni i després a fer esforços per aconseguir finançament aliè per la resta d’actes. A més a més cal tenir en compte que aquests béns patrimonials es basen en el voluntarisme i el tercer sector, majoritàriament no són de caràcter professional, el que fa que sigui molt econòmic mantenir-los. Imagineu si s’hagués de pagar seguretat social i l’actuació a tots els balladors i participants dels balls. Però cal no caure en el parany: que surti econòmic a les arques de la institució no vol dir que ho sigui. Així doncs caldria valorar com cal els esforços de cadascun dels agents que hi participen i no menystenir-los en cap moment.
També cal tenir en compte que fins ara la baixada de pressupost de la Festa Major s’ha vist suportada per la col·laboració social, el coixí de les entitats i empreses compromeses. Però aquest coixí cada dia s’està tornant més dur, i hi ha molta incertesa de com evolucionarà tot el sistema quan hagin passat uns quants anys més sense els recursos necessaris.
L’any passat es van començar a posar concerts de pagament al programa i aquest any la comissió ha buscat noves formes de finançament. En aquest cas s’ha optat pel micromecentge, o  subscripció popular, i aquesta és una bona alternativa de copagament, tot i que no ens enganyem, té les seves limitacions. I sempre haurien d’anar destinats al pagament de les activitats que no calgui protegir pel seu valor patrimonial.
Com a conclusió seria bo que qui faci els ajustos econòmics a la baixa hagi planificat com els fa i en quina direcció. Els analistes diuen que la crisi no és qüestió d’un any i no sembla que haguem tocat fons, així que fer mesures precipitades i de caràcter anual només farà endarrerir, en el millor dels casos, l’aplicació d’unes decisions professionals, entenimentades i ben meditades sobre la qüestió.
Llarga vida al patrimoni de Festa Major i Santa Tecla!

Article publicat al Fogall 2012

Podeu llegir el fogall i descarregar-vos-el aquí