dijous, 13 de desembre del 2012

Presentació de la Sectorial de Recerca de l'Assemblea Nacional Catalana



Dilluns passat vaig anar a l’acte de presentació de la sectorial de recerca de l’Assemblea Nacional Catalana a la Seu Nacional d’Òmnium Cultural (som generosos es veu). El primer que em va impressionar va ser la gran assistència de públic i de cares conegudes que hi havia. Es notava que l'organització se n'havia ocupat. Malgrat l'intensa calor que hi feia els presents van aguantar una hora i escaig de discursos, perquè eren interessants i ben mesurats.


Els representants de la nova sectorial van explicar que pretenia aglutinar tots els treballadors del sector, investigadors, tècnics, gestors o estudiants que volguessin sumar-se per treballar per la independència de Catalunya. Per escenificar l'acord van llegir un manifest i una llista de 60 "savis" que havien donat suport. No vaig acabar d'entendre quants membres s'havien adherit a la sectorial, quants eren socis o col·laboradors de l'assemblea ni com fer-ho, però suposo que ens ho explicaran mitjançant els canals de les xarxes socials que tenen actius al Facebook recercaperlaindependencia  i al Twitter @RecercaxI.
Les intervencions van estar molt ben mesurades i escollides. Els "savis" (ho escric entre cometes no perquè no siguin savis, sinó per no fer un despreci a la resta de la sala) escollits entre els "savis" escollits per exposar la seva visió del paper del sector en el procés de la independència van ser en Jaume Bertranpetit, en Carles Castellanos, en Manel Esteller, en Roderic Guigó i en Lluís Ribas de Pouplana. Dels seus parlaments usen resumeixo 6 idees (que em perdonin i corregeixin si no són prou exactes):


Lluís Ribas de Pouplana de l'Institute for Research in Biomedicine
1-     Catalunya ha fet molta feina en el camp de la recerca i ens trobem en una bona posició respecte Europa i la resta del món. Cal continuar aquesta tasca que està en el bon camí  i millorar-la.
2-     Tenim estructures d’estat pel sector, només caldrà adequar-les a la situació.
3-     El sector de la recerca ha de ser un motor econòmic per a la Catalunya del futur.
4-     El sector té molts contactes a l’exterior i caldria usar-los per fer divulgació del dret a decidir dels catalans.
5-     En la Catalunya del futur caldrà millorar la posició de la recerca no cinetífica.
6-     La recerca també és patriòtica, en ser un servei a la humanitat també ho és per a la pròpia pàtria. Cal que treballem bé per a posar el nou país en les primeres posicions de producció científica d’Europa.
Finalment la Carme Forcadell, presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana i companya meva del secretariat, va cloure l'acte amb el seu discurs impecable i aixeca morals independentistes!
En resum, un bon començament per la sectorial d'un sector que considero principal per a la construcció del nou país. Em va sorprendre veure donar la cara a part d'un sector normalment molt passiu, on la política hi dóna poc prestigi. Tot bon científic ha de pensar exclusivament i fins a l'extenuació amb els seus projectes de recerca, i tenir el cap en política està mal vist pels col·legues, ja que s'acostuma a interpretar com a motivació de tràfic d'influències i no com a servei al país.
Manel Esteller, Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l'IDIBELL 
Roderic Guigó de la UPF i el Centre de Regulació Genòmica
Aquesta actitud hauria de canviar, perquè si el sector no es posa en el procés de construcció del nou país, Catalunya hi sortirà perdent molt. Esperem que els nostres investigadors estiguin a l'alçada i entenguin aquesta feina com part de la seva vocació de servei públic. I esperem que en el nou país que construïm entre tots la recerca hi jugui un paper fonamental, ja que voldrà dir que basarem el model en el coneixement.

Desitjo molt bona feina a tots els companys de la sectorial!

3 comentaris:

Marta Alegret (RXI) ha dit...

Gràcies Joana, per un resum tan ben fet i amb material gràfic de la presentació!

Joana Fort ha dit...

De res Marta!
Tenia el material i m'agrada recollir-lo i així tothom el pot gaudir.

Salut

Joana

jmf ha dit...

Molt bé.

[...] o potser sí ja me n'adono que tan sols hi faltes tu! També pots venir, si . T'esperem hi ha lloc per tots. El temps no compta ni l'espai. Qualsevol nit pot sortir el sol.