dimecres, 24 de juliol del 2013

La llet i els mocs

Fa uns dies vaig tenir una conversa amb unes amigues sobre la creença popular de que la llet fa tenir més mocs. Jo, que sóc de casa propera a la naturopatia, ho havia sentit a dir bastant també i fins i tot pensava que hi havia alguna part de raó. Parlant-ne, però, em vaig adonar que mai havia investigat sobre el tema i vaig decidir buscar informació. He trobat de tot, però rapidament he trobat les fonts fiables.
Hi ha un article del Carlos González a l'ARA que ho explica molt bé. Comença l'article dient: "La llet de vaca provoca en algunes persones passions extremes."... I és talment això, hi ha gent que farien el que fos perquè el nen es prengui mig litre de llet diari sigui com sigui i altres que no deixen ni menjar pastissos que duguin llet. Trobem pàgines a internet de les dues bandes. Una molt interessant sobre els mals de prendre llet és aquesta: NOT MILK i altres que l'enllacen com la pàgina Ets el que menges.

Fent una búsqueda a la base de dades d'articles científics més important, PubMed, surten 229 publicacions que duguin les paraules milk & mucus. La majoria d'elles parlen de processos més complexos i que no venen al cas. Altres parlen sobre el tema però aplicats a casos concrets i extrems de malalties gàstriques, per exemple. A la pàgina Actualización en Medicina de Família presenten la mateixa cerca bibliogràfica molt ben documentada. Troben 6 publicacions que parlin de mocs, consum de llet i vies respiratòries (el tema que ens ocupa).  Totes elles ens porten a una sola conclusió, que hi ha evidències per dir exactament el contrari que diu el rumor popular: la llet no augmenta la mucositat en persones sanes ni tan sols altera les probes funcionals respiratòries en asmàtics.


Hi alguns mites per desmuntar al voltant de la llet:

  • Els preparats de soja, civada i arròs no tenen res a veure amb la llet, són orxata, i no tenen les mateixes propietats, en tenen d'altres.
  • La llet no és un aliment necessari pels nens, es pot substituir per molts altres aliments. Tal com diu el Carlos González tots els aliments són necessaris però cap és imprescindible.
  • L'al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca o la intolerància a la lactosa no tenen res a veure entre elles i tampoc són aplicables a tota la població. Si un no és al·lèrgic o intolerant en pot menjar amb normalitat i tranquil·litat.
  • Els mocs no són perjudicials per la salut, formen part del sistema protector de l'organisme contra patògens externs. No és necessari ni recomanable aplicar mètodes agressius per fer-los desaparèixer, si no és que provoquen un problema respiratori greu. És el mateix cas que la cera de les orelles.
  • Està científicament provat que el consum de llet no provoca un augment de mocs a les vies respiratòries en persones sanes, constipades ni en asmàtiques.


1 comentari:

Marta Vilardell ha dit...

Molt interssant Joana! Gràcies per la informació!