dijous, 15 de novembre del 2007

L'Agrupació de Balls Populars de Sitges


Us vull explicar què és per mi aquesta entitat.
Primer us en faig cinc cèntims. L'agrupació o l'agrupa (com s'anomena habitualment) és una entitat d'uns 1000 socis dedicada a conservar els balls populars de Sitges. A Sitges, com en molts pobles del Penedès, fan una Festa Major que es basa en que aquests balls surtin al carrer durant 36 hores gairebé sense descansar. Surten un darrera l'altre, en cercavila i la majoria de vegades ho fan amb un Sant darrera. Per Festa Major el Sant és Sant Bartomeu i després hi ha la Festa major petita on es passeja Santa Tecla (ara ja enteneu el nom de la meva filla).
Malgrat que jo no vaig néixer a Sitges, hi visc des de fa 7 anys. Quan dic hi visc ho dic amb totes les conseqüències. No hi dormo només, estic posada en molts moviments socials. Algú ha anomenat això com agitador cultural. I la veritat és que en aquesta vila n'hi ha uns quants d'aquests, jo només he imitat i seguit alguns d'ells. Per això es celebren totes les festes celebrables i quan algun cap de setmana queda buit algú se n'empesca alguna per celebrar.
Bé, doncs ja fa 3 anys que soc membre de la Junta de l'Agrupació. És un pal, no us ho he de negar, però també és satisfactori. Tens 1000 socis que acontentar però la tasca encara és més dura, perquè tens tot el poble que sent com a seva aquesta entitat i que revisa les activitats amb lupa per donar o no el vist-i-plau.
La tradició dels Balls està tan arrelada ara mateix a Sitges que no fa gaire falta organitzar res. Ara potser ha arribat el moment de millorar l'execució i de que els balladors (tot i no ser professionals, que perdria tota la gràcia) prenguin conciència del que fan i com ho fan i tinguin ganes de pulir-ho.
M'agrada ser útil per l'equip que formem la junta i ajudar els balladors a fer la seva feina ben feta, perquè en tot això fem que la tradició i el folklore continuï viu en el poble i en nosaltres. Nosaltres no ballem com ho faria un esbart damunt d'un escenari recreant antics balls. Nosaltres som gent normal del carrer, que potser no sabem ni ballar a la discoteca, però que tenen el sentiment de formar part de la història que fa tants anys s'està vivint en el poble ballant any rere any el mateix i moltes vegades, com ho han fet tantes altres generacions abans.
És difícil d'explicar. Potser un altre dia continuaré explicant-vos coses d'aquesta entitat o de Festa Major.



Petons