divendres, 24 d’octubre del 2014

Segons uns estudis recents, l'edat d'introducció del gluten no afecta al risc de patir celiaquia

Les meves amigues Positives m'han demanat que els recordi la introducció de l'alimentació complementària en nadons, específicament el gluten. Fa un temps vaig escriure un post sobre el tema, però aquest any han sortit un parell d'articles que val la pena comentar.

Fins ara les dades disponibles sobre el risc de la malaltia celíaca i la diabetus mellitus donaven suport al moment de la introducció dels aliments que contenen gluten com a molt tard als 7 mesos d'edat i preferentment al mateix temps que la lactància materna. Podeu trobar les referències al post anterior aquí
imatge de mentecosmicave.blogspot.com

Una revista del grup Nature acaba de publicar un article revisant els dos últims estudis, publicats al New England Journal of Medicine, tots dos publicats a principis de mes. Els dos estudis són amb pacients europeus. Us en faig un resum:

En el primer estudi 832 neonats amb parents de primer grau celíacs van rebre gluten (dosi controlada) alguns als 6 mesos i altres als 12 mesos. Després van anar fent analítiques de marcadors de celiaquia als 15, 24 i 36 mesos i 5, 8 i 10 anys, i els positius eren confirmats per biopsia intestinal.

Quan els participants tenien 2 anys hi havia molts més casos de cieliaquia en el primer grup (introducció als 6 mesos) que en el segon (introducció als 12 mesos), però als 5 anys aquesta diferència havia desaparegut (hi havia els mateixos malalts en tots dos grups). El fet d'haver-se alimentat amb lactància materna no canviava la proporció de malalts als 5 anys. Cap altra variable, com la lactància materna, no es podia associar al desenvolupament de la malaltia. Per tant: la introducció tardana del gluten en la dieta retrassa també l'aparició de la malaltia, mantenint un bon estat de salut durant més temps en els períodes més crítics del creixement, però en cap cas evita que els malalts acabin desenvolupant els símptomes. En l'estudi sí que han pogut comprovar que un determinat genotip del gen HLA s'associa en un major risc de patir la malaltia, o sigui que sembla que hi ha un component genètic important.

En resum, l'estudi demostra que ni la introducció tardana del gluten ni la lactància materna modifiquen el risc de patir celiaquia, però la introducció tardana s'associa a un retardament de l'aparició dels símptomes.

El segon estudi és sobre 944 nens amb genotips d'HLA d'alt risc. Se'ls administrava 100mg de gluten al dia o placebo entre les 16 i les 24 setmanes. Després se'ls feia una analítica periòdica amb seguiment fins als 3 anys.
En els dos grups (amb administració de gluten o amb placebo) s'han donat els mateixos casos de celiaquia als 3 anys, i a més la duració de la lactància materna no ha afectat el risc de patir-ne.
Per tant ni la introducció primerenca de petites quantitats de gluten ni la lactància materna redueixen el risc de patir la malaltia als 3 anys.

Els resultats dels dos estudis suggereixen que el moment d'introducció del gluten en la dieta dels infants només té un paper menor en el desenvolupament de la malaltia celíaca.


Ja veieu, la ciència evoluciona i canvia. Aquests estudis em semblen realment potents i cal tenir-los en compte. Així que no sé si properament els pediatres no aconsellaran la introducció del gluten fins més enllà dels 12 mesos, però fer-ho abans només pot significar que el nen es posi malalt abans, en cap cas que un nen que no s'hi hagués de posar s'hi posi, segons aquests estudis.

Fins la propera!



Bibliografia: